Taiwan – The Heart of Asia (Taipei Zoo)

taiwan-heart-of-asia-440x163

Salaam to all.

Day 3 (13.01.14) di Taiwan – Cuaca hari ini agak mendung, sejuk dan windy sekitar 14-15c, tidak sama seperti hari pertama kami sampai tempoh hari yang mana lebih warm sedikit dengan langit biru yang cerah. Ketika rakyat Malaysia sedang sibuk ber-KANGKUNG disana sini di dalam media sosial, misi jalan-jalan cari pengalaman kami   diteruskan lagi hari ni dengan ke  Taipei Zoo dan Taipei 101 Observatory Tower. Excited sikit hari ni sebab FIRST TIME nak bawa Aanaz tengok Tiger dan rakan-rakan (dalam erti kata lain, first time bawa dia masuk Zoo hehe) so bila nampak Aanaz excited maka kami lagi lah double triple excited. Yelah seronok jalan bila tengok budak-budak happy kan.

TAIPEI ZOO

Taipei Zoo merupakan salah satu destinasi popular yang korang mesti pergi jika ke Taiwan sebab dia bukan macam zoo-zoo yang lain. Kenapa? Sebab disinilah korang boleh jumpa Encik PANDA yang kita tau spesisnya memang lah sangat terhad dan hanya boleh dilihat di beberapa zoo di sesetengah negara sahaja (termasuk Taiwan, selain China dan Hong Kong). Jadi main attraction disini adalah PANDA, selain binatang-binatang lain yang turut menghuni zoo ini, i.e African Animals macam encik gajah, puan zirafah, pakcik camel, dan sebagainya. So kami bertolak daripada hotel dengan free shuttle yand disediakan, dan berhenti di Taipei Zoo MRT Station. Berbanding dengan centre town, Distance daripada hotel ke Taipei Zoo ni agak dekat, kira-kira dalam 15 minit perjalanan dan berdekatan dengan kawasan Shenkeng iaitu lokasi hotel kami.

IMG_0618

dihadapan main gate Taipei Zoo

SAM_0679

SAM_0685

SAM_0684

 Nampak cuaca mendung tu? nasib baik tak hujan sangat, adalah kejap-kejap hujan renyai singgah, tapi tak lama. Harga tiket untuk masuk ke Zoo ni ialah TWD60 seorang (for adults) dan FOC bagi budak baya aanaz ni. Kalau budak aged 6-12 tahun, ada diskaun TWD30. Oklah murah je dan memang berbaloi bayar sebab dapat tengok PANDA (must see) dan lain-lain. Kat sini, main attraction dia memang lah panda. All about panda, sampailah decorations, averts posters & videos yang ditunjuk kebanyakkan nya mengenai Panda. In fact, Zoo ni turut dikenali sebagai Panda Zoo, walhal PANDA nya tu taklah banyak mana, dalam 2-3 ekor je. Kesian binatang2 lain kurang mendapat kasih sayang dan perhatian, kot-kot mesti ada sekor dua yang terasa hati.

SAM_0688

IMG_0640

IMG_0631

IMG_0627

jadi, destinasi pertama kami lepas beli tiket ialah mencari encik panda, atau lebih popular dikenali sebagai Po, the Kungfu Panda.  Diakui, kali pertama nampak panda ni kami agak batak & excited sedikit sebab yelah first time tengok live kan. Tapi bukan kami aje, ratusan pengujung lain pun turut serta menjadi batak & histeria dan berebut-rebut amik gambar panda yang tengah syok makan dedaun tu. Untuk tengok panda ni, kita kena BERATUR sebab queue panjang, so tak boleh nak stay amik gambar lama sangat. Retis sangat kan Panda ni. So kalau gambar-gambar ni blur, faham2 lar kenapa..

SAM_0695

SAM_0694

IMG_0652

IMG_0660

IMG_0656

ratusan pengunjung yang sanggup berbaris panjang ala-ala die hard fan semata-mata nak snap sekeping dua gambar panda yang sedang bergomol-gomol dalam kandang 

So dah puas tengok  & amik gambar Panda, kami pun ke destinasi seterusnya untuk ziarah para binatang yang lain. Untuk kesana tak perlu jalan kaki, ada disediakan choo-choo tren dengan kadar bayaran TWD5 per trip. Kalau ada Easy Card lagi senang touch & go je.

SAM_0700

SAM_0706

dalam choo-choo train menghala ke tempat binatang-binatang lain 

Dah puas naik train (kira-kira  2-3 min perjalanan) so sampailah ke destinasi dan 1st kami pergi ialah melawat cik-cik burung yang pelbagai spesis. Besar & luas kawasan penempatan burung-burung dan ada bermacam-macam jenis. Not really a big fan of birds but they are mostly beautiful and rare. Jangan tanya ni burung apa, tu burung apa. For sure nama depa pelik-pelik. Adala sekor dua yang familiar mcm peacock, err dan lain-lain..

SAM_0714

SAM_0718

SAM_0720

SAM_0735

SAM_0721

 kandang’ burung yang  luas dan besar. Ala-ala taman mini begitu .. Kalau Abdul Wahab (Tiga Abdul) yang jual burung tu ada sini musti beliau suka 

dah puas tengok burung, so kami pun bergerak ke destinasi seterusnya iaitu melawat binatang2 yang lain.. Mostly African Animals macam gajah, zirafah, zebra, camels, kangaroos (pun adaaa) dan lain – lain.. Seronok layan aanaz masa ni sebab dia excited tengok live, yelah selama ni dok nampak gambar dalam buku je.. penat juga nak melayan tapi ok je.. hilang penat bila tengok anak happy kan..

SAM_0743

IMG_0671

SAM_0764

SAM_0759

banyak binatang kat sini dan kawasan pun luas.. tak terlarat nak jalan & snap semua pics.. korang pergi & experience la nanti sendiri k ..

SAM_0766

IMG_0685

singgah sekejap beli Hot Cappucino di Sahara Store.. Memang LAYAN sangat especially time-time sejuk mcmni.. Aanaz on the other hand sempat menge-pow uminya beli animal toys.. tak dapat real, patung pun jadi la buat kawan balik rumah.. 

Sebenarnya kawasan zoo ni sangat luas dan besar dan banyak lagi animals yang kami tak sempat ziarah macam tigers, monkeys etc sebab tak larat nak jalan hehe.. so kami naik balik choo-choo train dan pergi ke base area bahagian entrance untuk singgah makan (bawak bekal) isi perut kejap.. Sejuk-sejuk ni jadi cepat lapar so nampak semua benda je jadi sedap.. nyums..

SAM_0772

SAM_0774

IMG_0692

sambil-sambil pengunjung rehat dan menikmati makanan tu, ada disajikan skrin video gergasi yang memaparkan dokumentari tentang panda & kehidupan dorang. Seronok tengok dan layan, kita dapat tau macamana pihak zoo take care of those pandas, cara dia bergurau2, belajar etc. Tapi narrator in chinese so tengok video dan faham sendiri jela…

Ok folks tu saja updates untuk Taipei Zoo.. hope dapat inspire & guide u all untuk plan dan berkunjung ke sini one day, In Shaa Allah.. Next post, Taipei 101.. Nak tidur jap.. Stay tuned kalau berminat nak baca k hehe.. To be continued peace

AMER AZLAN
15/01/14
Holiday Inn, Shenkeng East Taipei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s