Taiwan – The Heart of Asia (Taipei 101)

taiwan-heart-of-asia-440x163

Salaam to all.

Orang kata ‘tak Taiwan laa kalau datang sini tak naik Taipei 101’ So kami sahut cabaran tersebut dengan menyambung pengembaraan dihari ketiga dengan meninjau pemandangan seluruh Bandaraya Taipei melalui mercu tanda kebanggaan mereka iaitu Taipei 101.  Menara ini mula dibuka dengan rasminya pada tahun 2004 dan megah berdiri ditengah-tengah kawasan Xinyi Commercial Area sebagai menara ketiga tertinggi didunia selepas Burj Al-Khalifa (Dunai) dan Menara Jam Kaabah (Mekah Arab Saudi). Manakala mercu tanda kebanggaan negaraku pulak KLCC berada di kedudukan ke-enam tertinggi didunia.

IMG_0696

Macam biasa, sesampainya disana, keghairahan dan kebatakan melihat pemandangan cantik menara dan kawasan sekelilingnya mula terserlah. Untuk naik ke atas, perlu membeli tiket terlebih dahulu di tingkat 5 menara pada kadar TWD500 seorang dan free admission untuk kanak-kanak baya Aaanaz. Macam Suria KLCC, Taipei 101 juga mempunyai shopping mall-nya yang tersendiri. Tapi disebabkan duit makin surut maka dilupakan hasrat untuk pusing-pusing di area sana hehe..

SAM_0797

SAM_0800

IMG_0702

SAM_0808

Satu kelebihan yang ada pada Taipei 101 ialah lifnya. (elevator). Kenapa? Sebab Taipei 101 elevator telah diiktiraf sebagai “World’s Fastest Passanger Elevator” oleh Guiness World Book of Records. Wow, first time tahu benda ni sebenarnya. Lif pun boleh masuk senarai world records, ingatkan orang je. Tapi berapa pantas? Huerm bikin gue ngak sabar mau naik keatas..

Selepas beratur panjang, maka tiba giliran kami naik ke atas bersama visitors yang lain. Dalam elevator tu ada paparan skrin yang bagitau berapa lama masa yang diambil untuk naik ke tingkat 89 (tempat meninjau). And guess what? Masa yang diambil untuk naik keatas adalah 35 SAAT SAHAJA. Nak mengelamun pun tak sempat, tup-tup dah sampai. Bukan tingkat 10, 20, tapi tingkat 89. Perghh… gua kagum, terkesima.. Memang layak evelator ni mendapat gelaran itu.. Tahniah beb.. Lu memang laju.. Agak-agak kalau lif ni boleh naik sampai angkasa mungkin amik masa sejam dua je..

IMG_0707

IMG_0769

Taipei 101 mempunyai elevator terpantas di dunia yang diiktiraf World Book of Records – 35 saat sahaja diperlukan untuk sampai ke tingkat-89 (menara tinjau) 

Sesampai di tingkat 89, kami disambut oleh para petugas menara yang begitu mesra alam sekali. Untuk city viewing, bahagian pemandangan telah dibahagikan kepada 13 bahagian/sections yang berbeza. Perkhidmatan audio guide disediakan untuk para pengunjung. Ianya berfungsi sebagai ‘pencerita’ bagi setiap bahagian pemandangan. Sebagai contoh, kalau kita berada di bahagian 5, so tekan saja button 5, dan play, maka ‘telefon’ tu akan bercerita tentang apa pemandangan yang ada dibahagian sana; bangunannya, sejarahnya, dan sebagainya. Kira baguslah kan, takda lah kita tengok-tengok kosong je tanpa tahu itu bangunan apa, ini bangunan apa, etc… Pemandangan tak usah cakapla.. memang mabeles, cantik dan nampak Taipei ni macam dah well developed, packed dengan bangunan tinggi  ramping, tak kurang juga tinggi gempal-gempal dan sebangainya. Tapi view hari tu yang kami pergi a bit cloudy & tak berapa clear sangat macam hari-hari biasa.. But still ok.

IMG_0723

IMG_0711

sistem bantuan audio turut disediakan bagi memberi maklumat pemandangan kepada pengunjung 

SAM_0809

SAM_0810

SAM_0811

SAM_0816

IMG_0753

Pemandangan indah Bandaraya Taipei dari tingkat 89 Menara Taipei 101 , menara ketiga tertinggi di dunia

IMG_0740

Taipei 101 adalah menara ke-3 tertinggi di dunia (508 m) selepas Burj Al-Khalifa, Dubai (828m) dan Menara Jam Diraja Mekah, Arab Saudi (601m) 

IMG_0765

 pelbagai selebriti ternama antarabangsa pernah melawat Taipei 101 antaranya Carmelo Anthony (NBA MPV Superstar), Chris Paul dan Jaden Smith (bintang Karate Kid 2012) 

Di sini juga terdapat banyak kiosk yang menjual cenderamata kenangan untuk para pengunjung. Memang banyak souvenirs yang dijual, dan yang bestnya, setiap pengunjung diberi voucer diskaun untuk beli beberapa selected items for souvenirs. Tapi dalam banyak-banyak souvenir, yang paling menarik ialah botol air mineral berbentuk Menara Taipei 101 yang tak pernah terfikir pun akan ada dijual.. Memang sangat kreatif dan cantik bila disusun banyak –banyak.. So apelagi beli sebotol buat kenangan.. Sebotol dijual pada harga TWD100 (RM11.50 lebih kurang). Kalau fridge magnet tu ada beberapa design comes with different prices.. Ada yang TWD100, TWD150, TWD250, ikut design dan saiz.

Overall, Taipei 101 mejanjikan pengalaman yang berbeza if you all datang kesini. Korang cuba naik dan experience sendiri nanti k. Memang best & worth paying.

SAM_0944

To be continued

AMER AZLAN
15/01/14

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s