SAM_0607

Taiwan – The Heart of Asia (Xinbeitou Hot Springs)

taiwan-heart-of-asia-440x163

 Salaam to all.

12/01/2014 hari kedua kami disini dan cuaca hari agak mendung dan sejuk sekitar 18-19 degree celcius. Malam tadi ada try jalan-jalan nearby hotel tapi tak larat sebab temperature degree malam lagi sejuk berbanding waktu siang, kira-kira dalam 14-15c. Alhamdulillah dapat tidur lena malam tadi sebab bilik selesa dan yang paling penting layanan yang diberikan pihak hotel sangat baik sekali. Sebelum ke destinasi seterusnya kami singgah sarapan pagi di cafe hotel, dan seperti biasa menunya adalah roti, dan roti dan kopi. Apapun alhamdulillah.

SAM_0564

banyak menu disediakan untuk sarapan tapi ini je yang mampu untuk ditelan hehe ..

IMG_0500

all set and ready to go! 

BEITOU HOT SPRINGS

 Plan hari ini adalah ke Beitou Hot Springs, yang merupakan salah satu must visit place in Taipei. Lokasi Beitou adalah dibahagian utara daerah Taipei dan merupakan lokasi yang ideal untuk pengunjung ‘escape’ daripada hiruk pikuk kehidupan di kota. Ianya terkenal dengan hot springs dan tersenarai sebagai top 10 small tourists town oleh Taiwanese Tourism Board 2012.

Kami nail free shuttle dari hotel menuju ke Taipei 101 World Trade Centre MRT Station. Cuaca hari ini mendung tetapi agak baik, dengan suhu sekitar 17 degree celcius.. Sejukkkk tapi nyamannn sekali. Seronok bagi kami ni yang jarang-jarang dapat berjalan dalam kesejukan hehe.. Sesampai di MRT Taipei 101, kami amik kesempatan sekejap bergambar di hadapan Taipei 101 yang merupakan mercu tanda kebanggaan rakyat tempatan disini.

SAM_0572

SAM_0575

IMG_0533

 Untuk ke sana, kami naik Red Line MRT daripada Taipei 101 WTC station direct menghala ke Beitou (stesen terakhir). Jauh juga, ada dalam 17 checkpoint stations, tapi pemandangan yang cantik sepanjang perjalanan tu menjadikan masa travelling terasa menjadi pendek. Pejam celik, sembang-sembang sikit, dah sampai…

SAM_0590

 jauhnya abi.. bila bah mo sampai nih… 

 akhirnya, sampai lah di station Beitou. Untuk ke hot springs pula, kita perlu tukar tren ke Xinbeitou, yang mana tren tersebut khas membawa pengunjung ke sana.

SAM_0591

Tukar tren menghala ke Xinbeitou

SAM_0592

IMG_0535
di dalam tren menghala ke Xinbeitou .. Tren yang dihias cantik mengikut tema hot springs

 SAM_0597

dan finally sampai lah di station Xinbeitou dan kawasan hot springnya.. hehe

SAM_0595

SAM_0600

disini ada disediakan map besar untuk pengujung buat rujukan. Kawasan hot springs ni memang besar dan mempunyai keunikan tersendiri. Xinbeitou Hot Springs ni  mempunyai beberapa lokasi yang menjadi tumpuan pelancong, antaranya:

1) Beitou Park
basically adalah taman untuk lepak-lepak dan ada fountain disana. Sangat nyaman dan cantik

2) Beitou Hot Springs Museum
muzium ni dibina pada tahun 1913 yang mana tempat ini telah digunakan sebagai ‘public bath area’ pada zaman Jepun dahulu. Bangunan ini telah ditutup untuk renovation dan dibuka semula sebagi muzium pada tahun 1998 untuk pengunjung belajar mengenai lifestyle zaman Jepun dulu.

3) Beitou Garden Spa @ Millennium Hot Springs
tak sah pergi hot springs kalau tak mandi kan. So sapa-sapa yang plan nak mandi hot springs tu, boleh la ke Beitou Garden Spa ni. Tapi kalau nak mandi tak boleh total naked la sebab konsep dia mixed bathing bath dan perlu bawak pakaian mandi yang sesuai ler.. Harga nak masuk sini TWD40 je.

4) Beitou Thermal Village
Jalan atas sikit (kira2 600 meter) akan sampai ke Thermal Village, also known as Hell’s Village. Disini terletaknya kolam air yang amat panas  ya rabbi (suhu sekitar melebihi  100 degree celcius) yang mana ada kepulan2 wap air yang naik tinggiii daripada geothermal pool tu. Memang cantik dan rare laa… Agaknya tu pasal dipanggil Hells Valley.. Macam ‘neraka’ hhehehe…

SAM_0620

SAM_0621

SAM_0603

Pemandangan sekitar kawasan Xinbeitou Hot Springs.. Ketika ni kami otw naik atas ke Thermal Village

Keempat-empat lokasi di dekat-dekat je, so sambil korang jalan naik atas, korang akan jumpa tempat2 ini dan boleh singgah.. Kami pergi Beitou Thermal Village je, yg lain2 tempat tu singgah-singgah sekejap je sebab susah nak jalan (ada budak kecik + stoller etc leceh nak jalan jauh sangat)

IMG_0549

SAM_0607

SAM_0606

SAM_0605

SAM_0604

IMG_0556

IMG_0557

Beitou Thermal Village.. Macam “Hell” tak hehehe…. 

KETAGALAN CULTURE CENTER

Seberang jalan daripada Beitou Park tu ada sebuah cultural museum dipanggil Ketagalan Culture Center yang menempatkan sejarah dan pelbagai info mengenai 14 kumpulan orang asli Taiwan pada zaman dahulu. Muzium ini juga menempatkan pakaian-pakaian serta pelbagai tools yang digunakan masyarakat2 ini pada waktu tersebut. Masuk free, buka  setiap hari Selasa-Ahad, 9-5 petang. So kalau korang OTW turun daripada Thermal Village tu, bolehlah singgah amik2 gambar, dan belajar sejarah sikit (kalau ada mood lar) note that pengunjung tak boleh ambil gambar (standard la kan masuk muzium mana boleh snap2 selfie bagai) except di level concourse sahaja.

SAM_0625

IMG_0564

gambar di lobby Ketagalan Culture Center

MENCARI MAKANAN HALAL

SAM_0651

suasana malam Bandaraya Taipei 

Salah satu cabaran disini adalah mencari makanan halal. Memang ada beberapa restoran Halal yang available di sekitar Taipei. Tapi yang menjadi masalah ialah apabila nak mencarinya sebab:

1) Signboard / maklumat kebanyakannya dalam bahasa cina – so kita pun tak faham. Oklah, cari juga. Bila tak jumpa, kenalah tanya orang kan?

2) Msalah bila tanya orang pula, kebanyakan mereka ni tak fasih/pandai berbahasa inggeris. Jadi disebabkan itu, menjadikan misi mencari makanan Halal menjadi semakin sukar. Disebabkan masalah ini juga kami rugi sekitar TWD 300 sebab naik/turun teksi mencari restoran tu tapi tak jumpa-jumpa. Driver tu pun confuse dan tak pasti mana tempat tu.. Jadi, kalau korang nak cari makanan halal disini, disarankan untuk betul2 study dulu mana lokasinya yang sebetulnya sebelum decide untuk ke sana. Kalau tak, sesat barat lah alamatnya nanti.

Walaupun ditimpa pelbagai rintangan, misi mencari makanan halal tetap juga diteruskan (sebab perut dah melalak2 mintak), dan akhirnya terjumpa lah (terserempak sebenarnya masa otw naik teksi)  satu restoran Halal ni nama dia Aaleja Indian & Pakistani Halal Restaurant. So bila restoran pakistan ni, kita boleh agaklah menu2 dia mesti ada capati, naan, Tandoori payat segalanya kan.. Takpa lah asalkan halalal thoyyiban..

SAM_0653

Harga? boleh tahan mahal jugak larrr harga dia kan.. order roti naan pun cost us TWD60 (kira2 dalam RM6 hengget, roti saja okay, belum masuk ayam bagai). Kebab je TWD320 (kira3 dalam RM36-37 tak kau gila tgk harga dia) Pelik lah patutnya offer la harga murah sikit kesian kat rakan-rakan semuslim ni dah la susah cari makan, lagi di charge mahal.. Apapun order jela dan makan dengan penuh keikhlasan dan kesyukuran.. Kalau korang nak try kedai ni, boleh layari site kedai ni:

http://www.taiwanfun.com/north/taipei/dining/0702/0702Aaleja.htm

SAM_0657

SAM_0655

ni la rupa kaunter dia.. chef dia kat dapur sibuk memasak pelayan dia mostly local Taiwanese

SAM_0656

Sign ni yang penting.. Baru boleh makan tanpa rasa was – was

SAM_0660

ini lah menu yang di-order semalam , naan + tandoori payat (menu standard bila makan kedai mamak. Naan TWD60 (RM6) , Tandoori TWD290 (RM36) u do the maths)

Oklah perut pun dah kenyang, balik bilik nak tidur dulu.. Nanti sambung lagi ok.. To be continued

AMER AZLAN
12/01/14
Shenkeng, Taipei

2 thoughts on “Taiwan – The Heart of Asia (Xinbeitou Hot Springs)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s