SAM_0550

Taiwan – The Heart of Asia (Chiang Kai Shek Memorial)

taiwan-heart-of-asia-440x163

Salaam to all.

Alhamdulillah akhirnya diberi kesempatan untuk berehat sekejap dan bercuti bersama keluarga, kali ini di Taiwan, yang dipanggil ‘The Heart of ASIA’ atau  Malay translation kata ‘Permata ASIA’ lah lebih kurang macam tu. Tengok slogan tu macam agak ‘grand’ sebab banyak lagi negara di ASIA ni yang boleh dijadikan permata termasuklah Malaysia yg tak kurang hebatnya kan.. So disini saya nak kongsikan sikit pengalaman / aktiviti selama kami disini, kot-kot boleh bagi panduan kepada anda semua yang merancang untuk melancong ke sini. But first of all, credit to my wife sebab dialah ketua yang buat research dan complete itinerary untuk trip kami kali ni hehe..

Kami bertolak ke Taiwan dengan direct flight AIRASIA daripada Kota Kinabalu (KKIA T2-since we are staying here)  ke Taipei (Taipei Taoyuan International Airport) yang mana perjalanan memakan masa hampir 3 jam setengah untuk sampai. Bagus jugakla ada direct flight dari KK, tak perlu bersusah payah nak turun KL dulu, yang sah-sah akan makan masa lagi, at least 5 jam + untuk sampai ke Taipei. Waktu Malaysia dan Taiwan adalah sama, so tak perlu risau atau susah-susah nak tukar time.

Cut short, sampailah di Taipei Airport. First thing yang kami cari ialah SIMPACK supaya mudah nak calling wife kot2 hilang ke time jalan hehe.. disamping mudah nak main internet. Ada banyak SIMPACK yang di-offer daripada pelbagai TELCO… so pandai2lah pilih..  Memandangkan kami akan stay disini selama 5 hari, kami pun decide untuk beli SIMPACK pelan untuk 5 hari.  Satu yang bagus tentang  SIMPACK yang kami ambil ni ialah internet usage nya yang UNLIMITED, maksudnya takda pun set 1-2 GB, main UNLIMITED terus.. So baguslah.. takdelah kes internet slow gara2 habis data kan. Kos bagi satu SIMPACK ialah TWD250 (beserta panggilan + sms).

Disini kami menginap di Holiday Inn East Taipei yang mana lokasinya agak jauh juga dari Airport (kira-kira hampir 45 minit perjalanan). Oh ya, tambang teksi yang dikenakan dari airport ke hotel kami adalah TWD1450 (dalam RM158 mcmtu haha mahal kann) tapi jangan risau teksi ni boleh percaya punya sebab bukan jenit ulat teksi. Dan yang paling penting, SELESA. Majoriti teksi nya berwarna kuning dan menggunakan TOYOTA WISH beb.. berbaloi lah juga bayar mahal at least selesa… Berbalik kepada hotel tadi, walaupun lokasi agak jauh dari airport, tapi tak lah jauh sangat dengan centretown. Hotel ini bagus, dimana staff nya sangat friendly dan sangat menghormati kita sebagai tetamu mereka. Itu saya fikir adalah salah satu kelebihan yang mereka ada, yang mungkin hotel lain tidak ada. Selain itu, dekorasi ruangan lobby, dan bilikya  juga cantik dan selesa, sesuai untuk mereka yang berhasrat untuk betul-betul bercuti dan berehat lama di bilik.

IMG_0480

IMG_0481

IMG_0483

IMG_0484
sebahagian daripada interior design bilik kami di Holiday Inn East Taipei yang best dan kacak  

 Ketika sedang jalan-jalan di sekitar bandaraya Taipei, kami nampak ada banyak basikal dan scooter disediakan ditepi jalan dan ianya boleh digunakan oleh sesiapa sahaja untuk bergerak. Bagus kan? Satu usaha baik yang diamalkan masyarakat disini untuk mengekalkan suasana udara yang bersih dan sentiasa kekal hijau. Ini juga dapat mengurangkan pencemaran udara. Untungnya pun semua orang dapat. Dapat hirup udara yang segar dan nyaman. Satu budaya sosial yang bagus yang saya fikir susah untuk dilaksanakan di negara-negara lain. Kenderaan disini juga tidaklah terlalu sesak dan padat dengan orang awam, kereta, bas, motor dan sebagainya. Mungkin sebab semua orang lebih prefer menggunakan MRT.

SAM_0516

SAM_0530

SAM_0523

IMG_0356

IMG_0362

 sekitar pemandangan bandaraya Taipei yang bersih dan moden. Suasana & cuacanya nyaman, tidak ada asap (air pollution)  & susah untuk cari sampah bertaburan! 

CHIANG KAI-SHEK MEMORIAL

 Destinasi kami di hari pertama di Taipei ialah Chiang Kai-Shek Memorial Hall. Untuk makluman, CKS Memorial ni adalah salah satu must place to visit di Taipei. Daripada hotel, kami naik  free shuttle yang disediakan hotel dan turun di stesen MRT Taipei World Trade Centre. Dari sana, kami naik tren menghala ke MRT Taipei Main Station, dan tukar tren (melalui green line menghala ke Stesen Xindian) untuk ke Stesen MRT Chiang Kai-Shek Memorial Hall. Jadi kalau korang berhajat nak ke sini, tak perlu risau, sistem pengangkutan disini sangat sistematik, terutamanya MRT. Untuk ke SKS Memorial Hall, ada MRT direct kesini. 

IMG_0365

Route Map MRT di Taipei yang  convenient & bersistematik 

Chiang Kai Shen Memorial Hall  adalah salah satu landmark penting di Taipei dan merupakan monumen/taman memorial yang dibina  untuk memeperingati Chang Kai Shen, bekas presiden Republic of China. Kawasan taman memorial ini tersangatlah luas, sangat sesuai untuk aktiviti senggang bersama keluarga dan anak-anak. Di CKS Memorial Square terdapat tiga bangunan utama iaitu National Concert Hall, National Theatre, dan Memorial Hall. 

SAM_0537

gambar atas: National Theatre

SAM_0546

gambar atas: National Concert Hall

SAM_0549

SAM_0553

Gambar atas: Memorial Hall 

IMG_0400

IMG_0394

Untuk masuk ke Memorial Park ni pengunjung perlu memanjat tangga yang mempunyai 89 anak tangga untuk sampai ke atas. 89 tu bukan sebarang nombor, tetapi melambangkan umur ketika Chiang Kai Shen meninggal dunia. Bila dah sampai ke atas dan masuk ke dalam, disinilah kita akan nampak sebuah patung gangsa yang tersangatlah besar, iaitu patung Chiang Kai Shek sendiri yang sedang tersenyum dengan berpakaian tradisional China. Patung ini turut ‘dijaga’ oleh guards (yang berdiri ala2 patung jugak, human guards) dan akan bertukar-tugas menjaga patung ni setiap satu jam. Untuk kenal dengan lebih lanjut siapakah CKS dan sejarah beliau, sila lah tanya Pokcik Google yang 24 jam sentiasa bersedia untuk membantu anda.

SAM_0554

SAM_0555

 pemandangan indah Chiang Kai Shen Memorial Square dari Memorial Hall 

SAM_0552

IMG_0449

IMG_0433

 IMG_0406

Seronok lepak-lepak di CKS Memorial Square ni sebab kawasannya luas, dan sesuai untuk bawak budak-budak main lari-lari kat sini. Tambah dengan cuaca yang nyaman dan sejuk, dan kurang pencemaran udara, menjadikan aktiviti senggang kami bersama keluarga bertambah bermakna!  Oklah sekian dulu updates yang pertama ni.. to be continued

AMER AZLAN
Shenkeng, New Taipei City

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s